Et nabolag i utvikling: Innspill og inspirasjon fra nabolagsmøtet om Sinsenveien 11 og Hasleveien 28, 30 36 og 38
Onsdag 25. juni inviterte vi til åpent nabolagsmøte for å dele status og tanker om utviklingen av Sinsenveien 11. På den lokale kaféen Motor Inn, møtte naboer, lokalforeninger og engasjerte beboere utviklingsteamet – Gjelsten Bolig, LOF Arkitekter, Bar Bakke Landskapsarkitekter og Natural State, stedsutvikler – for å få innsikt i planene og gi verdifulle innspill til prosjektet.
Godt oppmøte på The Motor Inn Café på nabolagsmøtet
En utvikling med røtter i nabolaget
Utviklingssjef Julie Sandvik fra Gjelsten innledet møtet med å understreke at prosjektets utgangspunkt er nærområdets identitet og historie. Etter flere år med kartlegging og medvirkning, har målet vært tydelig: å utvikle området med respekt for det som allerede finnes – og samtidig tilføye ny kvalitet. Rundt 90 prosent av dagens råbygg skal bevares og gjenbrukes, supplert med et nytt bygg og noe tillegg på toppen av de eksisterende strukturerene.
Sandvik forteller at målet er å skape et levende, grønt og sosialt sted – et bymiljø der arkitektur, natur og nabolag møtes.
Status i reguleringsprosessen
Planarbeidet har vært i gang siden 2021. Etter en periode med avklaringer og dialog med Plan- og bygningsetaten (PBE) og andre myndigheter, ble planinitiativet offisielt fremmet i februar 2024. I juni 2024 ble det gjennomført befaring med Byantikvaren, Bymiljøetaten og
PBE. Videre følger en periode med møter og avklaringer frem mot innsending av revidert planforslag høsten 2025, og et offentlig ettersyn vinteren 2025/26.
Medvirkning som premiss
Et sentralt tema for møtet var medvirkning. Utbyggingsprosessen har inkludert alt fra dybdeintervjuer og arbeidsverksteder til nabolagsmøter og dialog med aktører i og rundt bygget. Trafikk, trygghet, grøntområder og nærmiljøets behov har vært viktige diskusjonspunkter – og har påvirket utformingen av planene.
Trafikksituasjonen i området har fått særlig oppmerksomhet. Gjennom prosjektet ønsker vi å holde biltrafikk til et minimum, forbedre forholdene for syklister og gående, og gi mer plass tilbake til folk og nabolag. Antallet kjøreankomster reduseres, fartsgrensen i Sinsenveien ønskes senket, det legges til flere hyggelige snarveier for gående, samt økt sykkelparkering.
Presentasjoner i full sving og prosjekt teamet.
Arkitektur med lokal forankring
Eva Oulie fra LOF Arkitekter presenterte de arkitektoniske grepene som skal sikre god tilpasning til nærområdene Sinsenbyen og Freia-byen. Prosjektet bygger på stedstilpassede
prinsipper, med fokus på materialbruk, farger og skala – i tråd med planbestemmelser og tilpasning til nabolagets særpreg.
Et viktig grep er etableringen av et nytt torg og flere byrom, med solrike grøntområder, ombruk av eksisterende bygg og skjerming mot støy.
Grønne forbindelser og levende landskap
Landskapsarkitektene fra Bar Bakke presenterte sin visjon for grønne strukturer og byrom. Med utgangspunkt i stedets naturlige vegetasjon og eksisterende trær, utvikles det et landskap med åpne grøntområder, regnbed, naturlig overvannshåndtering, der mennesker i alle aldre skal føle seg velkomne.
Grønne lunger, trygge passasjer og fleksible aktivitetsflater skal gjøre nabolaget tilgjengelig og inviterende – også for insektsliv, allergikere og natursøkende beboere.
Bilder viser: 3D modell av siste forslag, siste versjon av landskapsplan og planområdet
Et levende byliv – for fremtidens Sinsen
Natural State presenterte tidligfase visjoner for næringsinnholdet i prosjektet: et mangfoldig bygulv som samles rundt det fremtidige torget mot vest på eiendommen, med rom for studiofellesskap eller atelier for å føre det rike og eksisterende kunstnermiljøet i byggene videre, serveringssteder, handel og småskala produksjon.
Etter flere innspill fra grupper og enkleltpersoner i nabolaget, er foreløpige planer om studentboliger satt på hold, og neste steg blir å dykke ned i boligtypologier og potensielle fellsområder som skal inkluderes og berike prosjektet ytterligere
Prosjektet skal ikke bare tilby boliger, men også en ramme for å bo, jobbe, handle, være og oppleve.
Siste visualiseringer for prosjektet, av LOF Arkitekter juni 2025
Nabostemmene
Per Gunnar Dahl fra nabolagsforeningen "Carl Berner – vårt nabolag" uttrykte glede over å bli invitert. De er positive til utviklingen og mener sporet vi er inne på nå har potensial til å gi området et stort løft – særlig gjennom kvalitetsrike møteplasser og grøntområder.
Tobias Torissen fra aksjonsgruppen Hasle, Frydenberg og Sinsen er enig i at prosjektet nå sesr ut til å gå i en positiv retning, men påpeker på generelt basis at det fortsatt er utfordringer å løse i nabolaget og nærområdene rundt – spesielt knyttet til mangel på sosial infrastruktur, grøntområder og fritidstilbud, og at dette er generelt for området og nabolagene rundt.
Mikkel Are Olsenlund fra Motor Inn Café avsluttet presentasjonen med et poetisk innspill fra boken Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: "Du behøver selvfølgelig ikke dra på fisketur for å reparere en motorsykkel." Et bilde på hvordan ulike perspektiver kan berike prosessen, men at i bunn er kvalitet aller viktigst.
Bildet viser fra venstre: Per Gunnar Dahl, Tobias Torrissen, Mikkel Are Olsenlund
Tanker i plenum
Til slutt hadde vi en åpen plenumsrunde, hvor flere naboer benyttet anledningen til å stille spørsmål og gi tilbakemeldinger. Blant annet ble det stilt spørsmål om hvordan prosjektet forholder seg til småhusbebyggelsen i området – ikke bare Sinsenbyen. Her forklarte arkitektene at byggehøyden er redusert med én etasje, og at materialbruk og farger på det som er presentert i dag er nøye valgt for å harmonere med omgivelsene.
Andre lurte på hva som skjer med vegetasjonen i området – og om den eksisterende skogen bevares. Svaret var at mye skal bevares, men at enkelte høyder justeres for å slippe til lys på skogbunnen for å slippe til andre vekster og gi rom for nye grøntområder.
Det ble også spurt hvor mange mennesker som er planlagt å flytte inn i prosjektet. Måltallet er rundt 300 boenheter, med et snitt på 1.8 person per enhet tilsvarer det cirka 500 mennesker – noe som er nødvendig for å kunne opprettholde både økonomisk og sosial bærekraft i prosjektet.
Spørsmål om støy og logistikk ble også reist, spesielt knyttet til vareleveranser til torget. Det ble presisert at torget ikke vil åpnes for kjøring, og at nattleveranser ikke vil være tillatt.
Flere ga uttrykk for at prosjektet har utviklet seg i positiv retning siden det første utkastet. Det ble likevel reist spørsmål om trafikkavvikling og sikkerhet, særlig når innkjøringen samles på ett sted. Her ble det informert om at Norconsult gjennomfører en grundig trafikkanalyse for å kunne sikre gode tiltak, blant annet for å redusere bilbruk og legge til rette for trygg mobilitet.
Veien videre
Vi takker alle fremmøtte for engasjementet og de konstruktive innspillene. Målet vårt er å utvikle Sinsenveien 11 i nært samarbeid med nabolaget – og med respekt for områdets historie og fremtidige behov.
Neste steg i prosessen vil være videre dialogmøter og teknisk planarbeid fram mot revidert planforslag. Vi lover å holde dere oppdatert underveis – og håper å se mange igjen på informasjonsmøtet under offentlig ettersyn vinteren 2025/26.
Vi setter stor pris på engasjementet ditt og vil fortsette å holde dere oppdatert om prosjektets fremdrift. Ta gjerne kontakt med spørsmål eller innspill!