En statusoppdatering på utviklingen
Tidligere denne uken ble det publisert en artikkel i Avisa Oslo som omhandler transformasjonen av Sinsenveien 11, hvor enkelte perspektiver fikk større plass enn andre. Vi mener det er viktig at det kommer ulike syn frem, men ønsker samtidig å supplere med mer informasjon om hva det nye forslaget faktisk innebærer – og hvordan det skiller seg fra tidligere planer.
Vi opplever at flere av punktene som ble trukket frem i artikkelen trenger presisering, og at det er behov for å vise mer av helheten i prosjektet, både når det gjelder medvirkning, grøntstruktur, og hvordan vi jobber for å balansere utvikling med hensyn til nabolaget.
Hva er forskjellen fra tidligere forslag
Vi har fått spørsmål om forskjellen mellom det gamle og det nye forslaget, og det er det:
Maks høyde er redusert med fire etasjer, ned til 8 (eventuelt 9 i studentbolig-alternativet), innenfor gesimshøyden for de ovenforliggende lamellene.
Bebyggelsen er trukket tilbake for blant annet bedre lysforhold, sikt og med hensyn til Sinsenbyen som nå har fått nasjonalt vedtak om bevaring.
Eksisterende industriområde transformeres til et multifunksjonelt område, med ivaretagelse av kultur og kunstmiljøet.
Aktivisering av Sinsenveien med flere inngangspartier og sosiale soner.
Grøntareal og uteoppholdsareal med bydelstorg og nabolagshager. Hensynstatt i forhold til utomhusnormen. (Fra harde flater med asfalt til og vei til torg og grønne arealer).
90 % av eksisterende bygg gjenbrukes, området skal ivaretas og videreutvikles.
Antallet boliger er redusert og differensiert fra opprinnelig forslag, og justert for ny norm. Boligtypologiene og endelig boligantall er ikke satt. Et forslag er med studentboliger, og et forslag viser uten.
Næringsarealet er redusert, men beholdes i viktige deler for å gi plass til dagens småbedrifter og kulturaktører.
Tabellen under har blitt trukket frem og stilt spørsmål til. Det kan være vanskelig å sammenligne punkter for nåværende og tidligere forslag opp mot eksisterende situasjon ettersom flere av punktene for den eksisterende situasjonen ikke er fylt ut. I utgangspunktet er det for tidlig å sette flere av disse tallene, så ta det med en klype salt for nå – mens vi jobber med en oppdatert versjon som skal gi et mer korrekt bilde.
Kort forklart viser den:
Hva | Endring |
---|---|
Utnyttelsesgrad | Redusert fra tidligere planinitiativ (290 %) til mer moderate 225–250 %. Det nye forslaget uten studentboliger har et BRA for bolig på 24.100 m² og 2300 m² til næring. Totalt 26.400 m² over bakken. |
Bygningsareal over bakken (BRA) | Lavere enn tidligere forslag. (1.100 - 7.600 m² lavere i gjeldende forslag). |
Antall etasjer | Nå maks 8 (eller 9 med studentboliger), tidligere 12–13. Høydene er innenfor gesimshøyden for de ovenforliggende lamellene i Sinsenbyen. |
Andel ombruk | 90 % av eksisterende masse skal gjenbrukes og rehabiliteres. |
Uteoppholdsarealer |
Økes og forbedres – spesielt på terrengnivå. Dagens uteareal er i stor grad asfaltert, nåværende løsning gir en overgang fra grått til grønt areal og tilrettelegging for opphold og møteplasser. Grøntområder og byrom skal knyttes sammen, som gir en bedre tilgjengelighet til oppholdsarealene. Reduksjon av areal på bakken fra 2023 revisjoner er hovedsakelig en buffer som nå er lagt inn og ikke en endring i volum på bakkeplan som sådann. Denne bufferen tar f.eks høyde for vegghengte balkonger som i planverket tar areal fra det som regnes som bruksareal selv om disse ikke vil være på bakkeplan. Annet areal i buffer er areal som ikke kvalifiserer som MUA pga støyutsatte områder, bla nederst ved krysset Sinsenveien / Olaf Schous Vei. Antall m² og kvaliteten på uteoppholdsarealene er under utarbeidelse nå, og overordnet intensjon for uteområdene er å skape gode arealer for fremtidige beboere og nabolaget. Det er viktig å presisere at det er også begrensning i hva som er mulig å få til av utearealer på transformasjonen av den eksisterende bygningskroppen. |
Antall boliger | Utnyttelsesgraden er redusert i alternativet uten SIO (studentboliger). Men antallet boliger er høyere uten SIO, dette beløper seg på et lavere areal for næring. Disse tallene er foreløpige og ikke fastsatt enda, og skal derfor kun tolkes som veiledende og ikke endelig. |
Grøntstruktur og sikt | Mer sol, åpnere struktur, og lavere volum mot naboene som gir mer sikt. |
Medvirkning i praksis
Vi har hatt flere medvirkningsmøter, og kommer til å fortsette med dette. Innspill fra nabolaget har ført til konkrete endringer som reduksjon i høyder, transformasjon av dagens bygg istedenfor større bygningsmessige inngrep, tydeligere og tilgjengelige oppholdsarealer - både grøntområder og nabolagstorg, og justeringer for boliger - hvor typelogien enda ikke er bestemt. Flere naboer har kommet med gode forslag, og vi jobber videre med innholdet.
Visualiseringer
Visualiseringer er viktige for å skape en forståelse av det som faktisk foreslås. Vi er fortsatt i et tidlig stadium, hvor enkle skisser er det som blir brukt. 3D-modeller kommer gjerne inn på et senere stadium hvor man nærmer seg en plan.
Restart
At prosjektet er startet på nytt, betyr ikke at forslaget er ferdig satt, men at vi nå er i en tidlig fase for en ny start. Prosessen vi er i nå vil lede til et nytt forslag for hva innholdet skal være i Sinsenveien 11, se den estimerte tidlinjen utviklingen HER.